livol, mineraler

6 vigtige mineraler, du bør kende: Chrom, kalium, kobber, molybdæn, mangan, selen

Alle 6 er mineraler, som du måske, måske ikke kender. Det er nemlig nogle af de mineraler, vi ikke taler så meget om. Men det gør dem ikke uvæsentlige, og derfor har vi samlet lidt viden om, hvad de hver især bidrager til i kroppen.

6 vigtige mineraler, du bør kende: Chrom, kalium, kobber, molybdæn, mangan, selen

Selen – til immunsystemet, hår og negle

Selen bidrager blandt andet til immunforsvarets normale funktion og vedligeholdelsen af normalt hår og normale negle. I en voksen persons krop er der mellem 10 og 15 milligram selen, og mineralet findes i alt levende væv, men der findes mest i lever og nyrer. Selen virker som antioxidant og indgår som et hjælpestof i flere enzymer i kroppen, som blandt andet beskytter cellerne mod oxidativ stress.

Selen har betydning for dig, da mineralet:

 • Bidrager til normal dannelse af sædceller
 • Bidrager til vedligeholdelse af normalt hår
 • Bidrager til vedligeholdelse af normale negle
 • Bidrager til normal funktion af immunsystemet
 • Bidrager til at beskytte cellerne mod oxidativt stress

Mad med Selen

Selen findes især i fisk, skaldyr samt kød – især i lever og nyre. Derudover i mælk, ost og æg, samt visse nødder, fx paranødder.

Molybdæn – til en normal metabolisme af svovlholdige aminosyrer

Vi ved relativt lidt om molybdæns funktion i kroppen. Men man ved, at molybdæn bidrager til en normal metabolisme af svovlholdige aminosyrer. Mineralet molybdæns rolle er bedre kendt hos planter, i modsætning til hos mennesket, hvor man kun kender tre molybdænafhængige enzymer. De tre enzymer er involveret i nedbrydningen af specifikke aminosyrer. Med andre ord bidrager molybdæn til normal metabolisme af svovlholdige aminosyrer. Udover dette kender man ikke i detaljer molybdæns biologiske funktion i kroppen.

Molybdæn har betydning for dig, da mineralet:

 • Bidrager til metabolisme af svovlholdige aminosyrer

Mad med molybdæn

Molybdæn findes i de fleste fødevarer og i vand, men mængden i planter varierer afhængigt af mængden af molybdæn og pH i jordbunden. Gode kilder til molybdæn er kornprodukter, bælgfrugter, nødder, indmad, mælkeprodukter og æg.

livol, e-vitamin

Mangan – til normal dannelse af bindevæv

Mineralet mangan bidrager til flere vigtige processer i kroppen. Blandt andet bidrager mangan til en normal dannelse af bindevæv. Et voksent menneske har ca. 10-20 mg mangan i kroppen. Mineralet mangan findes primært i knoglemassen. Mangans funktion i kroppen er som cofaktor for en række enzymer, deriblandt enzymer, som er involveret i opbygningen af proteiner, mucopolysaccharider (slim) og kolesterol.

Mangan har betydning for dig, da mineralet:

 • Bidrager til et normalt energistofskifte
 • Bidrager til at vedligeholde normale knogler
 • Bidrager til en normal dannelse af bindevæv
 • Bidrager til at beskytte cellerne mod oxidativt stress

Mangan i mad

Du kan få mangan gennem kosten ved at spise ubehandlede kornprodukter, nødder og bladgrøntsager. Te er også en god kilde til mangan i Norden.

Kobber – til nervesystemets normale funktion

Kobber indgår i flere af kroppens vigtige processor og bidrager bl.a. til en normal funktion af nervesystemet. Kobber er et mineral, som findes i to kemiske former, der begge er vigtige for de processer, der foregår inde i cellerne. Kobber er især vigtigt som en del af flere enzymer, der er involveret i energimetabolismen, dannelsen af bindevæv og i beskyttelsen af cellerne mod oxidativt stress.

Kobber har betydning for dig, da mineralet:

 • Bidrager til vedligeholdelsen af et normalt bindevæv
 • Bidrager til et normalt energistofskifte
 • Bidrager til en normal funktion af nervesystemet
 • Bidrager til en normal hårpigmentering
 • Bidrager til en normal hudpigmentering
 • Bidrager til en normal jerntransport i kroppen
 • Bidrager til immunforsvarets normale funktion
 • Bidrager til at beskytte cellerne mod oxidativt stress

Mad med Kobber

Kobber findes i de fleste fødevarer, men de højeste niveauer finder du i lever og anden indmad. Andre kilder er de fleste kornprodukter og kød.

Kalium – til et normalt blodtryk

Kaliums mange funktioner i kroppen er mange. En af kaliums egenskaber er, at mineralet bidrager det til at vedligeholde blodtrykket normalt. 98 % af kalium i kroppen findes inde i cellerne. De resterende 2 % findes uden for cellen og bidrager til at regulere membranpotentialet til cellen. Kalium er dermed blandt andet involveret i nervesignaler, muskelfunktion og regulering af blodtrykket.

Kalium har betydning for dig, da mineralet:

 • Bidrager til en normal funktion af nervesystemet
 • Bidrager til en normal muskelfunktion
 • Bidrager til at vedligeholde et normalt blodtryk

Mad med kalium

Her i Norden er nogle af de gode kilder til kalium via kosten kartofler, frugt og bær, grøntsager, mælk og mælkeprodukter. De fleste fødevarer indeholder dog kalium, og faktisk absorberes hele 90 % af det kalium, vi får fra kosten. Kroppen regulerer selv kaliumbalancen, og overskuddet udskilles via urin eller sved. Du skal altså ikke være bekymret for at spise for mange kaliumholdige fødevarer.

Chrom – til vedligehold af et normalt blodsukkerniveau

Chrom er et mineral, hvor de nøjagtige mekanismer endnu ikke er fuldstændigt forstået, men blandt andet bidrager chrom til at vedligeholde et normalt blodsukkerniveau. Man ved dog også, at chrom fungerer som et hjælpestof for hormonet insulin. Via sin indvirkning på insulinaktiviteten påvirkes omsætning af fedt, kulhydrat og protein, og chrom bidrager til en normal omsætning af makronæringsstoffer.

Chrom har betydning for dig, da mineralet:

 • Bidrager til normal omsætning af makronæringsstoffer
 • Bidrager til vedligeholdelse af et normalt blodsukkerniveau

Mad med chrom

Fra kosten får vi chrom fra fisk, fuldkornsprodukter, nødder, bælgfrugter, krydderier og forarbejdet kød. Derimod har fødevarer, som har et højt sukkerindhold, som for eksempel sodavand, ikke bare et lavt indhold af chrom, men fremmer ligefrem tab af chrom i kroppen. Kun omkring 0,4-2,5 % af chrom fra kosten optages i kroppen. Størstedelen af dette mineral udskilles igen via urinen, og mindre mængder forsvinder også via sved og gallenedbrydning.

Vitaminpille med de vigtigste vitaminer og mineraler

Er du usikker på, om du får nok at de vitaminer og mineraler, som din krop har brug for, kan du vælge at supplere kosten med en daglig vitaminpille, som for eksempel Livol Multivitamin Voksen, der indeholder alle de vigtigste vitaminer og mineraler.

livol, jod

Jod – normal kognitiv funktion og et normalt stofskifte

Du forbinder muligvis jod bordsalt, eller måske har du oplevet at få desinficeret huden med jod i forbindelse med en operation eller lignende? Men ud over den desinficerende egenskab, har mineralet også en masse vigtige funktioner i kroppen, når jod indtages. For bare at nævne nogle få så spiller jod en vigtig rolle i forhold til stofskiftet, er vigtig for den kognitive funktion, der gør, at vi kan forstå normalt og er med til at sikre en normal vækst hos børn.

Læs artiklen