livol, zink

Zink

Zink er et mineral, der ikke dannes i kroppen, men som skal tilføres via kosten eller et evt. tilskud. Zink spiller flere vigtige roller i kroppen, og mineralet bidrager blandt andet til normal fertilitet og reproduktion, men også til sunde knogler og hår, hud, negle og syn og har derudover betydning for immunsystemets normale funktion.

Zink

Zink – mineralet til fertilitet, immunsystem, sunde knogler og et normalt syn

Mineralet zink har, som det er tilfældet med langt fleste mineraler, en række funktioner i kroppen. Faktisk indgår zink i et stort antal enzymer. Disse enzymer bidrager til opbygning og nedbrydning af proteiner, kulhydrater, fedt og molekyler, som indgår i DNA-syntesen samt omsætningen af A vitamin. Derudover har Zink betydning for immunsystemets funktion, for DNA-syntese og for celledeling, og det beskytter cellerne mod oxidativ nedbrydning.

Dine knogler har også brug for zink for at vedligeholdes og bevares sunde. Endelig bidrager zink til en normal kognitiv funktion, fertilitet og reproduktion, metabolisme af fedtsyrer og A vitamin, og så har mineralet betydning for synet.

Hos voksne er der mellem 2 og 4 g zink i kroppen, og det meste findes inde i cellerne. To tredjedele af zinken finder vi i muskelcellerne, mens den resterende del findes i skelettet.

Zink har betydning for dig, da mineralet:

  • Bidrager til at vedligeholde normalt hår, hud og negle
  • Bidrager til at vedligeholde et normalt syn
  • Bidrager til en normal kognitiv funktion
  • Bidrager til en normal fertilitet og reproduktion
  • Bidrager til en normal metabolisme af makronæringsstoffer
  • Bidrager til en normal metabolisme af fedtsyrer
  • Bidrager til en normal metabolisme af A vitamin
  • Bidrager til en normal proteinsyntese
  • Bidrager til at vedligeholde normale knogler

Disse fødevarer skal du vælge, hvis du vil øge dit indtag gennem kosten

Har du fokus på dit zinkindtag gennem kosten, skal du vælge fødevarer som kød, mælk og mælkeprodukter og fuldkorn, der alle er gode kilder til zink. Så her er det en god ide at vælge mælk frem for de plantebaseret alternativer og at vælge fuldkorn, når du køber brød, mysli osv. Endelig er det altså en god ide at sørge for jævnligt at sætte kød på menuen.

Til dig, der oplever et særligt behov: vælg et tilskud

Er du ikke den store kødspiser, bryder du dig ikke om, eller tåler du ikke mælkeprodukter? Eller er du i tvivl om, hvorvidt du får fuldkorn nok i din hverdag? Så er det vigtigt, at du er opmærksom på, om du får nok zink tilført via kosten. Hvis det ikke er tilfældet, kan du heldigvis nemt tage et tilskud af zink som supplement til kosten. Så er du sikker på at få dækket dit daglige behov for zink. Prøv fx Livol Multivitamin Voksen, som blandt andet indeholder zink.

livol, jod

Jod – normal kognitiv funktion og et normalt stofskifte

Du forbinder muligvis jod bordsalt, eller måske har du oplevet at få desinficeret huden med jod i forbindelse med en operation eller lignende? Men ud over den desinficerende egenskab, har mineralet også en masse vigtige funktioner i kroppen, når jod indtages. For bare at nævne nogle få så spiller jod en vigtig rolle i forhold til stofskiftet, er vigtig for den kognitive funktion, der gør, at vi kan forstå normalt og er med til at sikre en normal vækst hos børn.

Læs artiklen