livol, calcium

Calcium – mineralet til knogler og tænder

Calcium er et mineral, der særligt er kendt for sin vigtige betydning for vores knoglers sundhed. Men Calcium har også betydning for mange andre vigtige funktioner i kroppen, fx tænderne, fordøjelsen, energistofskiftet og muskelfunktionen. Calcium er desuden det mineral, som vi har mest af i kroppen.

Calcium – mineralet til knogler og tænder

Calcium er vigtigt for kroppen

Kvinder og mænd har henholdsvis ca. 1 og 1,2 kg calcium i kroppen, og calcium er dermed det mineral, vi har mest af i vores krop. Over 99 % af kroppens calcium finder vi i tænderne og skelettet. Den sidste procent findes i det bløde væv, det vil sige sener, ledbånd og muskler. Ud over altså at være vigtig for vores krops struktur er calcium involveret i flere processer i kroppen. Calcium er nemlig vigtigt for, at vores muskelfunktion, celledeling, overførsel af nerveimpulser fungerer normalt. Og det endda blot for at nævne nogle stykker. Fordi calcium indgår i så mange vitale processer, er det vigtigt, at mineralet altid er tilgængeligt i tilstrækkelige mængder i kroppen, når det skal bruges. Og det sørger du for ved at få dækket dit daglige behov for calcium.

Sådan spiser du en calciumholdig kost

Særligt mælk og mælkeprodukter er gode kilder til calcium. Da vi i Norden netop indtager mange mælkeprodukter, får gennemsnittet i alle aldersgrupper det calcium, de har brug for. Andre kilder til calcium er fisk og fiskeprodukter, især hvis fiskebenene er med, som de fx er, når vi spiser sild. Grøntsager har et varierende indhold af calcium, hvor især grønkål, broccoli og porre har et højt calciumindhold.

Calcium har betydning for kroppen, da mineralet:

  • bidrager til normal blodkoagulation
  • bidrager til et normalt energistofskifte
  • bidrager til en normal muskelfunktion
  • bidrager til en normal signaloverførsel mellem nerveceller
  • bidrager til en normal funktion af fordøjelsesenzymer
  • spiller en rolle i celledeling og cellespecialisering
  • er nødvendigt for opretholdelsen af normale knogler og tænder

Vores knoglemasse nedbrydes og genopbygges hele livet, og den proces kræver calcium

Knoglemassen hos voksne nedbrydes og opbygges igen i en konstant proces. Ca. 600-700 milligram calcium udskiftes eller opbygges hver dag. Hos børn er knogleopbygningen større end nedbrydningen. Knogleopbygningen sker hurtigere hos børn end hos voksne, og der sker en større udskiftning i de små knogler end i rygmarven. D vitamin bidrager til normal optagelse og udnyttelse af calcium og har dermed også betydning for knoglerne.

D vitamin har betydning for dit optag af calcium

Optagelsen af calcium er afhængig af D vitamin. Så for at kroppen skal kunne udnytte calciumtilførslen, skal man også sørge for at få nok D vitamin. D vitamin bidrager nemlig til normal optagelse af calcium fra tarmene, og at det udnyttes i skelettet. Når du vil være sikker på at få nok calcium, eller hvis du vil øge dit indtag af calcium, er det altså afgørende, at du samtidig sørger for at få dækket dit daglige niveau af D vitamin. D vitamin kan du både danne i huden, når den udsættes for sollys, eller du kan sørge for at spise fødevarer, der er rige på D vitamin, som fx fede fisk.

Livol Kalk Gummies 3-4

Husk calcium hele livet igennem – også når du bliver ældre og går i overgangsalderen

Med alderen mister vi mere og mere knoglevæv, og det er derfor vigtigt at huske at få tilstrækkeligt med både calcium og D vitamin, som bidrager til en normal optagelse af calcium i kroppen hele livet igennem – også når vi bliver ældre eller går i overgangsalderen. Under og efter overgangsalderen taber vi nemlig hurtigere knoglevæv end før – Det betyder faktisk, at vi mister helt op til 2-4 % af vores knoglevæv om året. Både kalk og D vitamin er vigtigt for dannelsen af nyt knoglevæv, og det er derfor vigtigt at sørge for, at du får tilstrækkeligt med begge dele både før, under og efter overgangsalderen.

Til dig med særlige behov kan et kosttilskud være en god ide

Som hovedregel er en sund og varieret kost nok, til at du får tilstrækkelige mængder af de vitaminer og mineraler, som kroppen har brug for. Der kan dog være perioder, hvor et særligt behov kan gøre, at et tilskud af calcium kan være nødvendigt. Spiser du eksempelvis meget småt eller ensidigt, eller spiser du helt eller delvist plantebaseret, kan det knibe med at få nok calciumholdige fødevarer til at dække dit daglige behov. Eller lider du af laktoseintolerance og indtager derfor ikke mælkeprodukter, kan det også være fint at supplere kosten med at calciumtilskud. Endelig kan personer, der klæder sig tildækket, pga. den manglende eksponering for sol komme til at mangle D-vitamin, hvilket kan medføre lavt calciumoptag. Disse personer vil derfor kunne have glæde af et tilskud af calcium som fx Livol Kalk +D3 vitamin ud over kosten.

livol, jod

Jod – normal kognitiv funktion og et normalt stofskifte

Du forbinder muligvis jod bordsalt, eller måske har du oplevet at få desinficeret huden med jod i forbindelse med en operation eller lignende? Men ud over den desinficerende egenskab, har mineralet også en masse vigtige funktioner i kroppen, når jod indtages. For bare at nævne nogle få så spiller jod en vigtig rolle i forhold til stofskiftet, er vigtig for den kognitive funktion, der gør, at vi kan forstå normalt og er med til at sikre en normal vækst hos børn.

Læs artiklen