D-vitamin

D-vitamin

Vi får størstedelen af vores D-vitamin fra solens stråler.

For at få tilstrækkeligt med D-vitamin er det, udover eksponering for sollys, vigtigt at inkludere kilder til D-vitamin i kosten.

D-vitamin

Solens vitamin

Du kender måske D-vitamin som solskinsvitaminet – og med god grund! Kroppen kan nemlig selv danne vitamin D3, når solens UVB-stråler rammer huden. Her i Norden er vi desværre ikke altid velsignet med mange solskinsdage i løbet af året, og det har betydning for niveauet af vitamin D i kroppen.

Under de nordlige himmelstrøg kan det også i de varmere årstider være en god ide at få D-vitamin fra andre kilder som fx fede fisk eller alternativt et kosttilskud. Vitaminet spiller nemlig en rolle for mineralbalancen i kroppen, og vitaminet bidrager blandt andet til et normalt niveau af calcium i blodet.

Hvad er D-vitamin godt for?

  • Det bidrager til en normal optagelse og udnyttelse af calcium og fosfor
  • Det bidrager til et normalt calciumindhold i blodet
  • Det bidrager til at vedligeholde normale knogler og tænder
  • Det bidrager til at vedligeholde en normal muskelfunktion
  • Det bidrager til en normal funktion af immunsystemet
  • Det er nødvendigt for normal vækst og knogleudvikling hos børn
  • Det bidrager til immunsystemets normale funktion hos børn

Mad med vitamin D

Vi får størstedelen af vores D-vitamin fra solens stråler, men for at få tilstrækkeligt med D-vitamin er det udover eksponering for sollys vigtigt at inkludere kilder til D-vitamin i kosten. Der er dog kun få fødevarer, som er gode kilder til vitaminet. De bedste kilder er fede fisk som sardiner, sild, laks og makrel. Æg, fedtstoffer, kød og mejeriprodukter er også kilder til vitamin D, men ofte med lavere mængder D-vitamin end de fede kilder fra havet.

livol, d-vitamin

Hvor meget D-vitamin skal man have om dagen?

Ifølge de Nordiske Næringsstofanbefalinger (NNR, 2023) anbefales alle fra 7 måneder til 70 år et gennemsnitlig daglig indtag af 10 µg D-vitamin. Efter de 70 år har man behov for det dobbelte, nemlig 20 µg D-vitamin

Mangel på D-vitamin

Der er ikke behov for kosttilskud, hvis man i hverdagen inkluderer kilder til D-vitamin i kosten, for man bør heller ikke overdrive indtaget af det fedtopløselige vitamin. Er du kun lidt ude i sollyset, og har du kun få eller ingen kilder til D-vitamin i kosten, kan et dagligt kosttilskud med D-vitamin dog være et godt supplement. Prøv fx Livol D-vitamin 35µgLivol D-vitamin 10µg, eller, hvis du ikke er så glad for at sluge tabletter, Livol D-vitamin 10μg tyggetablet eller brusetabletterne Livol Immune Aid.

D-vitamin og sollys

I modsætning til de andre vitaminer kan menneskekroppen selv producere D-vitamin, og dette sker, når kroppen udsættes for sollys. Selv om det er vigtigt med en sund og varieret kost, er det derfor også vigtigt, at du kommer ud i frisk luft, så din hud eksponeres for sollys. Om sommeren i de nordiske lande kan man få nok sollys til huden, men om vinteren er lysmængden for lille herhjemme, og vi danner ikke tilstrækkelige mængder. Af samme årsag har Fødevarestyrelsen derfor også indført nye kosttilskudsanbefalinger for D-vitamin. De anbefaler, at alle voksne og børn fra 4 år tager et tilskud af D-vitamin i vinterhalvåret (fra oktober til april). Desuden anbefaler Fødevarestyrelsen og Sundhedsstyrelsen, at forældre giver D-vitamin til deres små børn hele året, indtil barnet fylder 4 år, og ikke kun til 2 år som hidtil.

Mange vælger derfor netop i vinterhalvåret at supplere med et tilskud af vitamin D som fx Livol D-vitamin 35µgLivol D-vitamin 10µg eller Livol-D vitamin 10μg tyggetablet eller brusetabletterne Livol Immune Aid.

Kosttilskud til børn

Det er vigtigt at få tilstrækkeligt med vitamin D allerede fra en tidlig alder – vitaminet er nemlig nødvendigt for barnets normale vækst og knogleudvikling, og så bidrager det til immunsystemets normale funktion.

Men da solen er vores vigtigste kilde til vitamin D, er der i barnets fire første leveår en risiko for, at det ikke får nok af det vigtige vitamin, da det anbefales, at det lille barn ikke opholder sig i direkte sol. Det kan gøre det svært at få tilstrækkeligt med D vitamin, og Fødevarestyrelsen anbefaler derfor, at barnet får 10 µg i form af et tilskud som fx Livol Mono D-dråber.