livol, c-vitamin

C-vitamin

C vitamin kan måske siges at være det mest kendte vitamin, med sine stærke associationer til appelsin. De fleste dyr producerer selv C vitamin, men mennesket har ikke denne evne, og derfor er vi afhængige af at få C vitamin gennem kosten.

C-vitamin

C vitamin – forkæl immunforsvaret med C vitamin

Du kender helt sikkert C vitamin – også kaldet ascorbinsyre. Det er nemlig nok et af de mest kendte vitaminer med sine stærke associationer til citrusfrugter. En af vitaminets vigtige funktioner handler om immunforsvaret, som jo dagligt beskytter os og vores krop. Her bidrager C vitamin direkte til at beskytte cellerne mod oxidativt stress, og derudover understøtter vitaminet også andre antioxidanter som for eksempel E vitamin, så effekten af denne bliver gendannet. C vitamin indgår desuden ved kollagendannelsen, som giver struktur til bl.a. hud og brusk, knogler, tænder, tandkød og blodkar.

Hvad er C vitamin godt for?

 • C vitamin bidrager til at opretholde en normal funktion af immunsystemet under og efter intensiv fysisk træning. Dette gælder ved et dagligt indtag på 200 mg C-vitamin.
 • C vitamin bidrager til normal kollagendannelse, som har betydning for normalt fungerende blodkar, knogler, brusk, tandkød, hud og tænder
 • C vitamin bidrager til et normalt energistofskifte
 • C vitamin bidrager til en normal funktion af nervesystemet
 • C vitamin bidrager til en normal funktion af immunforsvaret
 • C vitamin bidrager til at beskytte cellerne mod oxidativt stress
 • C vitamin bidrager til at reducere træthed og udmattelse
 • C vitamin bidrager til at regenerere den reducerede form (antioxidanteffekten) af E-vitamin
 • C vitamin øger jernoptagelsen

Mad med C vitamin

I modsætning til de fleste dyr kan mennesker ikke selv producere C vitamin, hvorfor det er vigtigt, at vi får det C vitamin, vi skal bruge, gennem kosten eller evt. et tilskud.

Heldigvis er både frugt og grøntsager gode kilder til C vitamin. Det gælder særligt citrusfrugter, men også mange andre frugter og grøntsager indeholder C vitamin: fx brombær, jordbær, peberfrugt, grønne grøntsager som broccoli og rosenkål og frugt som guava, mango og kiwi.

Er du i tvivl om, hvorvidt du får tilstrækkeligt med C vitamin gennem kosten, så kan det være en god idé med et tilskud som fx Livol C Vitamin 500mgLivol C vitamin 80mg eller et multivitamin som fx Livol Multivitamin Voksen.

Citrusfrugter og C vitamin

Man opdagede tidligt, at citrusfrugter var noget særligt. Særligt appelsinen er om nogen kendt for sit høje indhold af C vitamin. Men der findes en række andre frugter, som er gode kilder til C vitamin. Flere er også bedre kilder end den orangefarvede, velsmagende citrusfrugt, som de fleste forbinder med C vitamin. Frugter som guava, mango og kiwi er ligesom appelsiner og andre citrusfrugter også rige C vitaminkilder.

Grøntsager og bær som kilde til C vitamin

Selvom man let kunne komme til at tro det, er det ikke kun frugter og citrusfrugter, der giver dig C vitamin gennem kosten. Mange grøntsager er også gode kilder til C vitamin. Det gælder fx peberfrugt og grønne grøntsager som broccoli og rosenkål.

C vitamin er varmefølsomt – tænk over tilberedningen af dine måltider

Tænker du over, hvordan du opbevarer og tilbereder fødevarer med C vitamin? Det er vigtigt at huske på, at indholdet af C vitamin i fødevarer kan ændre sig ved opbevaring og tilberedning. Fordi C vitamin er varmefølsomt, nedbrydes en del af vitaminindholdet, når vi koger grøntsager og frugt, og det kan derfor være en god idé at tænke over dette, hvis du vil være sikker på at få tilstrækkeligt med C vitamin gennem kosten.

Hvorfor er C vitamin i maden vigtigt?

Men med så mange fristende kilder til C vitamin, så burde det jo være en let sag at få C-vitamin nok, men hvorfor er C-vitamin egentlig så vigtigt for kroppen? Som mange ved, bidrager C-vitamin til immunforsvarets normale funktion. På grund af sit bidrag til normal kollagendannelse, har C vitamin betydning for normale knogler, brusk, tandkød og tænder, og C-vitamin er desuden med til at reducere træthed og udmattelse. Hvis du er i tvivl om, hvorvidt du får nok C-vitamin gennem kosten kan det derfor være en god idé at supplere med et dagligt vitamintilskud som fx Livol C vitamin 80mg eller et multivitamin som fx Livol Multivitamin Voksen.

C vitamin og træning

Ud over en sund og varieret kost er motion også vigtigt for helbredet. Det er måske ikke alle, der ved, at C vitamin også bidrager til at opretholde en normal funktion af immunforsvaret under og efter intensiv fysisk træning, hvis man indtager 200 mg C vitamin dagligt.

Alternative kilder til C vitamin

De Nordiske Næringsstofanbefalinger (NNR 2023) angiver behovet for vitamin C i forskellige aldersgrupper:

 • Børn fra 4-6 år har behov for 35 mg vitamin C dagligt, mens 7-10 årige anbefales 55 mg.
 • Kvinder fra 18 år og opefter bør indtage 95 mg dagligt, dog bør gravide kvinder og kvinder der ammer indtage hhv. 105 mg og 155 mg dagligt.
 • Mænd fra 18 år og opefter bør indtage 110 mg vitamin C dagligt.


Livol tilbyder C vitamintilskud, som dagligt kan supplere kosten. Her kan det være en god idé med et vitamintilskud som fx Livol C vitamin 80mg eller et multivitamin som fx Livol Multivitamin Voksen eller Livol Multi Total Børn til de små i familien.