/ SPOERGSMAAL & SVAR

1. Hvordan finder du den Livol vitaminpille, der dækker dine behov bedst?

Livol har fået nyt design, som gør det nemmere for dig at find din Livol, der dækker dine behov.
På de nye etiketter står det tydeligt, hvem i din familie produktet passer til og samtidig er udvalget opdelt i 4 grupper med hver sin farve.

Orange: Livol Multi Basis – Dine basisvitaminer som giver dig det daglige tilskud fx til børn og voksne

Blå: Livol Muti Total – Din multivitamin som er nøje tilpasset de forskellige faser i hele dit liv fx ved graviditet, børn og voksne samt dig der er 50+.

Grøn: Livol Multi Vital – Dit naturlige og komplette kosttilskud med urter, vitamin og mineraler. Fx til voksne og dig der er 50+.

Rød: Livol Mono er til særlige behov – Fås i en bred vifte af varianter med normal og stærk dosis fx Livol Mono Stærk C-vitamin eller Mono Ekstra, der er tilpasset specifikke målgrupper fx Livol Mono Ekstra Kalk Gravid

2. Hvad er der specielt ved Livol Multi Vital og hvorfor skal man tage 2 tabletter?

Livol Multi Vital findes både til voksne og til dig, der er 50+. Begge produkter er specielt tilpasset sin målgruppe og er et komplet kosttilskud af urter, vitaminer og ikke mindst mineraler, som flere andre produkter med urter har valgt at undlade.

Livol Multi Vital vedligeholder dit immunforsvar og kroppens naturlige balance. Urterne er traditionelt anvendt for at stimulere og afbalancere kroppen. Vitaminer B, C og D understøtter dit immunforsvar. Kalcium og vitamin D medvirker til at bevare stærke knogler. Derudover understøtter kalcium, mangan og jern din daglige energiomsætning.

Livol Multi Vital´s optimale sammensætning kan ikke være i én tablet, uden at tabletten bliver alt for stor. Derfor er Livol Multi Vital lavet som 2 små tabletter, der er nemme at sluge og dermed sikre, at du får den rette dosering dagligt.

3. Hvorfor er der en Livol specielt til personer over 50 år?

Livol Multi Total 50+ og Livol Multi Vital 50+ er specielt udviklet til personer over 50 år, fordi forskellige perioder i livet stiller specielle krav til tilskuddet af næringsstoffer. Nogle næringsstoffer har man mere behov for i denne aldersgruppe, og andre næringsstoffer har man mindre behov for. Livol Multi Vital 50+ har derudover også 7 urter tilsat, der traditionelt er anvendt for at stimulere og afbalancere kroppen.

Fx er D-vitamin vigtigt at få, når man er over de 50 år. Undersøgelser viser at evnen til at optage D-vitamin via solen svækkes med alderen. Solen er den bedste og vigtigste kilde til D-vitamin. Det er vigtig for ældre at få D-vitamin, da det bl.a. understøtter immunforsvaret og øger optagelsen af kalk og vedligeholder dermed knoglerne. Derfor er Livol Multi Total 50+ og Livol Multi Vital 50+ tilsat 25 µg D-vitamin pr. dagsdosis (500 % ADT) for at sikre, at du, der er over 50 år, får dit D-vitamin behov dækket.

Derudover er der tilsat mere af B-vitaminerne, som understøtter hormonbalancen og antioxidanten E-vitamin, der beskytter kroppens celler mod at blive nedbrudt. Zink er et mineral, som understøtter syn og knogler og som derfor også er tilsat ekstra – 22,5 mg (225 % ADT)

Til gengæld har personer over 50 år ikke behov for så meget jern, idet de fleste kvinder i denne aldersgruppe er holdt op med at menstruere og taber dermed ikke mere jern via den månedlige blødning. Mænd har generelt ikke behov for at få et tilskud af jern ligesom kvinder, da de ikke mister blod. Derfor er der kun tilsat 7 mg jern (50% ADT) i Livol Multi Total 50+.

På denne måde er Livol Multi Total 50+ og Livol Multi Vital 50+ udviklet specielt med henblik på, hvilke behov for tilskud af næringsstoffer personer over 50 år har.

4. Er D-vitaminer vigtige for både voksne og børn?

D-vitamin er vigtigt for vedligeholdelse af dit immunforsvar og øger kroppens optagelse og udnyttelse af kalk og fosfor. D-vitamin vedligeholder dine knogler, tænder og en normal muskelfunktion. Hos børn medvirker D-vitamin til at vedligeholde knogler, og dermed er D-vitamin nødvendig for normal vækst og udvikling af dit barns knogler.

D-vitamin dannelse sker primært via solens ultraviolette stråler, når de rammer huden.
Man ser et lav D-vitamin niveau hos personer, der ikke får sollys nok, fx plejehjemsbeboere eller personer, der går tildækket og har mørk pigmenteret hud.
Vores ændrede livsstil er med til, at D-vitamin optagelsen er reduceret, idet vi før i tiden opholdte os mere udendørs end i dag og dermed eksponeres mindre for solens stråler – dette gælder specielt om vinteren. Samtidig så er vi blevet bedre til at benytte os af solcreme for at undgå solskoldning, men som også mindsker D-vitamin-dannelsen i huden fra solens stråler.

Livol har 3 forskellige D-vitamin tilskud:

• Livol Mono Normal D3-vitamin 10 ug
• Livol Mono Normal D3-vitamin tyggetabletter til børn og voksne 10 ug (NYHED)
• Livol Mono Stærk D3-vitamin 35 ug

5. Hvilke produkter findes i Livol gravid-serien?

Livol tilbyder Livol Multi Total Gravid, som er udviklet til dig, der planlægger graviditet eller er gravid.

2 tabletter Livol Multi Total Gravid indeholder bl.a. de anbefalet 400 ug folsyre og 10 ug D-vitamin. De 27 mg jern medvirker til vedligeholdelse af en normal og stabil blodprocent. Hos nogle er behovet for jern øget fra 10. graviditetsuge. Tag evt. en snak med din læge om det. Vitamin A, C og D bidrager til et sundt og stabilt immunforsvar. Gravide skal være opmærksom på ikke at få for meget A-vitamin, hvilket er årsagen til, at Livol Multi Total Gravid har mindre A-vitamin (400 ug) pr. dagsdosis end andre multivitamin produkter.

Når du er gravid, er det vigtigt at sikrer, at både du og dit barn får en ernæringsrigtig kost. Derfor bør gravide være opmærksom på at spise sundt og varieret samt dyrke motion under hele graviditeten.

Fødevarestyrelsen anbefaler desuden at alle gravide supplerer deres kost med følgende vitaminer og mineraler:

– Et dagligt tilskud på 400 ug folsyre fra graviditeten planlægges til og med 3 måneder henne i graviditeten

- Et dagligt tilskud på 10 ug D-vitamin gennem hele graviditeten

– Et dagligt tilskud på 40-50 mg jern fra 10. graviditetsuge og resten af graviditeten
– Et dagligt kalktilskud alt efter hvor mange mejeriprodukter, der indtages

6. Hvilke B-vitaminer indgår i Livol Mono Stærk B complex?

Livol Mono Stærk B-complex indeholder 7 forskellige B-vitaminer. B-vitaminerne arbejder sammen og det er derfor en fordel at få dem tilført på samtidig.

Alle B-vitaminer er vigtige for energistofskiftet, blandt andet for omdannelsen af kulhydrat til druesukker. B6-vitamin bidrager også til at regulere hormonaktivitet og nervesystemet og vitamin B12 og folsyre bidrager til produktionen af røde blodlegemer og normal celledeling.

2 tabletter indeholder:

Thiamin B1 30 mg

Riboflavin B2 24 mg

Vitamin B6 11 mg
Vitamin B12 18 ug

Folsyre 400 ug

Niacin 120 mg

Pantothensyre 54 mg

7. Hvad er forskellen på produkterne i Livol Multi Total Børn serien?

Livol Multi Total Børn er tilpasset barnets særlige behov fra 1-10 år. Tabletten indeholder bl.a. kalk, magnesium og D-vitamin, som understøtter barnets knogler, mens det vokser. Børneserien findes i forskellige smagsvarianter og giver dig muligheden for at vælge en multivitamin tablet, der enten er sødet med sukker eller med sødestoffer.

– Livol Multi Total Børn med jordbærsmag er sødet med naturligt sukker
– Livol Multi Total Børn med tutti fruttismag er sødet med sødestoffer
– Livol Multi Total Børn med kirsebærsmag er sødet med sødestoffer

Livol Multi Total Børn er kendt for sine mange velsmagende smagsvarianter og er smagstestet af børn. Livol Multi Total Børn har hele tiden fokus på børns efterspørgsel på nye gode og spændende smage og sammen med vennerne Magnus og Myggen gør den eftertragtede Livol-smag det sjovt og nemmere at huske sin vitaminpille.

8. Får dit barn nok kalk dagligt?

Børn fra 1-10 år, der ikke spiser nok eller slet ingen mejeriprodukter spiser eksempelvis mælkeallergiker, anbefales at tage et tilskud på 600 mg (1-6 år) og 700 mg (6-9 år).

Det er vigtigt at få rigeligt med calcium i de unge år, hvor knoglerne hele tiden vokser og for at opbygge så stærke knogler som muligt til senere i livet. Populært sagt kan man sige, at kalk (calcium) er en pensionsopsparing, hvor man sætter calcium ind på kontoen som ung således, at der er mere at tære på som gammel.

Livol Mono Ekstra Kalk Børn (NYHED) er en velsmagende tyggetablet udviklet specielt til børn. Det er et kalkprodukt, som er udviklet ud fra de Nordiske Næringsstofanbefalinger, og som indeholder magnesium, D- og K-vitamin. Kalk vedligeholder dit barns knogler, når det vokser.

9. Hvad bidrager C-vitamin til?

Livol Mono C-vitamin bidrager både til at vedligeholde immunforsvaret og nervesystem, funktioner i knogler, tænder, hud og blodkar. C-vitamin øger kroppens optagelse af jern fra grøntsager.

Behovet for c-vitaminer er øget hos rygere og kan dækkes med fx 1 tablet af Livol Mono C-vitamin 80 mg.

Livol Mono C-vitamin fås i varianterne normal, stærk og som depottablet. Alle 3 varianter er syreneutrale, hvilket vil sige, at kombinationen af askorbinsyre og natriumascorbat gør produktet syreneutral og dermed mildere for maven.

Vælger du Livol Mono C-vitamin som depottablet, betyder det, at vitaminet udløses i små mængder over hele dagen, så organismen får det fulde udbytte af C-vitaminet og beskytter maven samtidigt.

10. Kan Livol D-dråber opbevares uden for køleskabet?

Livol Mono normal D-dråber skal opbevares ved stuetemperatur og er holdbare i 6 måneder efter åbningen. Det er en stor fordel, at opbevare D-dråberne ved stuetemperatur, da dråberne nemmere løber ud af dråbeanordningen og gør det lettere, at dosere de 5 dråber daglig (10 ug).

(Hold flasken lodret og bank forsigtigt i bunden med fingeren) Dråberne kan gives sammen med modermælk eller modermælkserstatning.

D-dråberne er nødvendige for normal vækst og udvikling af dit barns knogler.
Sundhedsstyrelsen anbefaler, at spædbørn gives 10 ug D-vitamintilskud dagligt fra to uger efter fødslen til slutningen af første leveår, mørklødede børn dog til slutningen af andet leveår.

Hvis moderen tager D-vitamintilskud, udskilles vitaminet dog i modermælken, men brystmælk er ikke tilstrækkelig til at sikre barnet de optimale mængder.