livol, d-vitaminer, sortiment

Kosttilskud med D-vitamin

Vi får størstedelen af vores D-vitamin fra solens stråler, som naturligt dannes, når strålerne rammer vores hud. Derfor kalder mange det også for solskinsvitaminet...

Kosttilskud med D-vitamin

Vi får størstedelen af vores D-vitamin fra solens stråler, som naturligt dannes, når strålerne rammer vores hud. Derfor kalder mange det også for solskinsvitaminet.

D-vitamin findes i forskellige former – de 2 vigtigste er D2 (ergocalciferol) og D3 (cholecalciferol).

Vi kan selv danne D3 vitaminet i kroppen, hvis vi får UV-stråler fra solen. Men jo mørkere hud vi har, har solens stråler sværere ved at producere D-vitamin, end den har i lys hud. Desuden skal man jo ældre man bliver, være opmærksom på, at der dannes mindre mængder D-vitamin i huden, da huden bliver tyndere med årene.

Udover solen, er det vigtigt også at inkludere kilder til D-vitamin via kosten. Det kan fx være fede fisk som sardiner, sild, laks og makrel eller æg, fedtstoffer, kød og mejeriprodukter.

Solen er dog vores primære kilde til D-vitamin, og da den desværre skinner mindre i vinterhalvåret, kan det i de måneder være svært at danne tilstrækkeligt med D-vitamin. Derfor anbefaler Fødevarestyrelsen, at alle voksne og børn fra 4 år tager et D-vitamintilskud på 5-10 µg dagligt fra oktober-april.

Når man taler om D-vitamin, kan man heller ikke lade være med at komme ind på knoglerne. D-vitamin er nemlig katalysator for, at calcium bliver optaget i knoglerne. D-vitaminet sørger for at der er en balance af kalk og fosfor i blodet og på den måde at knoglevæv bliver dannet.

Hvad er D-vitamin godt for?

  • Det bidrager til en normal optagelse og udnyttelse af calcium og fosfor
  • Det bidrager til et normalt calciumindhold i blodet
  • Det bidrager til at vedligeholde normale knogler og tænder
  • Det bidrager til at vedligeholde en normal muskelfunktion
  • Det bidrager til immunsystemets normale funktion
  • Det er nødvendigt for normal vækst og knogleudvikling hos børn
  • Det bidrager til immunsystemets normale funktion hos børn

Hvor meget D-vitamin skal man have om dagen?

Fødevarestyrelsen og Sundhedsstyrelsen anbefaler, at børn fra 2 uger til 4 år får et dagligt tilskud af 10 µg D vitamin hele året. Spædbørn, som dagligt indtager 800 ml eller mere af modermælkserstatning med 1,3 mikrogram D-vitamin pr. 100 ml, skal ikke have D-vitamintilskud.  Større børn, der får en multivitamintablet med D-vitamin skal heller ikke have ekstra tilskud af D-vitamin. 

Fødevarestyrelsen anbefaler et dagligt tilskud af 5-10 µg D-vitamin i perioden oktober-april til alle voksne og børn fra 4 år. Tilhører du en af følgende befolkningsgrupper, anbefaler sundhedsstyrelsen dog, at du tager et tilskud af 10 µg D-vitamin dagligt uanset årstiden:

  • Gravide 
  • Veganere/vegetarer
  • Børn og voksne med mørk hud
  • Børn og voksne, som bærer en tildækkende påklædning om sommeren 
  • Personer, som ikke kommer udendørs til daglig, eller som undgår sollys

Personer i plejebolig og hjemmepleje (uanset alder), og/eller personer over 70 år, bør vælge et dagligt tilskud med 20 µg D-vitamin kombineret med 800-1000 mg calcium hele året.

livol, d-vitaminer, sortiment

Livol D-vitamin til børn og voksne

Livol D3 vitamin tyggetablet
Med en mild smag af appelsin gør tyggetabletterne det nemt og enkelt at tage det daglige tilskud af D-vitamin. Tyggetabletterne er velegnede til voksne og børn fra 3 år. Anbefalet dosis: 1 tablet dagligt

Livol D vitamin 35µg
Livol D vitamin 35µg i tabletform med D3 vitamin, som bidrager til immunsystemets normale funktion. Anbefalet dosis: 1 tablet dagligt til voksne samt børn fra 11 år og derover

Livol Mono D-dråber
Livol Mono D-dråber er et tilskud tiltænkt de allermindste. Tilskuddet indeholder 10 µg pr. dagsdosis, som doseres på en ske og herefter gives til barnet. Anbefalet dosis: 5 dråber dagligt til børn fra 2 uger til 4 år.

Anbefalet dagdosis bør ikke overskrides. Kosttilskud bør ikke erstatte varieret kost.