livol, a-vitamin

A-vitamin

De fleste får den mængde af A vitamin, som kroppen har brug for, blot ved at spise en almindelig, varieret kost. Her kan du bl.a. læse hvad A vitamin er godt for.

A-vitamin

Vitamin A – øjets vitamin

Du kender måske A-vitamin som ”øjets vitamin”. Det bliver A-vitamin nemlig ofte kaldt, da det blandt andet bidrager til at vedligeholde et normalt syn. Vitaminet har dog også andre funktioner og er fx med til at hjælpe dig med at omsætte jern og har betydning for vedligeholdelsen af blandt andet immunforsvaret, slimhinderne og huden.

Hvad er A-vitamin godt for?

A vitamin har mange forskellige funktioner, og det er derfor vigtigt at få nok A vitamin gennem kosten eller alternativt via et vitamintilskud.

En af de ting, som vitamin A har betydning for, er synet. A vitamin er nemlig vigtigt for, at kroppen kan producere det farvestof i øjets nethinde, som er nødvendigt for, at vi kan se i svag belysning.

Derudover er vitaminet blandt andet med til at bidrage til vedligeholdelsen af normale slimhinder, vores immunforsvars normale funktion og til at vedligeholde en normal hud.

Her kan du blive lidt klogere på, hvad A vitamin bidrager til i kroppen:

  • A vitamin bidrager til at vedligeholde normale slimhinder
  • A vitamin bidrager til at vedligeholde normal hud
  • A vitamin bidrager til at vedligeholde et normalt syn
  • A vitamin bidrager til immunforsvarets normale funktion
  • A vitamin spiller en rolle i cellespecialiseringen
  • A vitamin bidrager til en normal omsætning af jern

Mad med A vitamin

A-vitamin findes primært i animalske fødevarer. Den rigeste kilde til A vitamin er lever, men der findes også betydelige mængder A vitamin i fede fisk, æggeblommer, sødmælk, smør og fed ost.

Men man kan også få A vitaminer gennem vegetabilske fødevarer. Carotenoider, som kan omdannes til A vitamin i kroppen, findes nemlig i vegetabilske kilder som frugt og grønt – særligt de gule og mørkegrønne af slagsen. Det gælder for eksempel gulerødder, abrikoser og meloner og gule og mørkegrønne grøntsager som spinat, broccoli og græskar.

Mangler jeg A-vitamin?

De fleste får den mængde af A vitamin, som kroppen har brug for, blot ved at spise en almindelig, varieret kost. Når vi indtager A vitamin, lagres det meste af det i vores lever og fedtvæv til senere brug, og det gør det i flere måneder. Det betyder, at vi ikke behøver at få A vitamin gennem kosten hver dag.

Dog kan mennesker, der for eksempel er meget småtspisende eller af en eller anden grund spiser meget ensidigt, opleve mangel på A vitamin. Er du i tvivl om, hvorvidt du får nok A vitamin gennem kosten, kan det være en god ide at supplere kosten med et tilskud som fx Livol Multivitamin Voksen, der sammen indeholder en blanding af de vitaminer og mineraler, kroppen har brug for.

Fedtopløseligt vitamin

A vitamin er et af de fedtopløselige vitaminer, hvilket vil sige, at vitaminet lagres i kroppen. Det betyder derfor, at man modsat de vandopløselige vitaminer, som ikke lagres i kroppen, og man bør derfor være påpasselig med ikke at få for meget af de fedtopløselige vitaminer.

Må jeg tage A vitamintilskud, når jeg er gravid?

Ja, men når du er gravid eller ammer, bør du tage et tilskud med en mindre mængde af A vitamin end ellers. Du kan fx vælge at tage et tilskud af Livol Multivitamin Gravid, som er en multitablet til dig, som enten er gravid eller planlægger at blive det.