B12-vitamin er det største og mest komplekse af alle vitaminerne. Vitaminet indeholder grundstoffet kobolt, som giver vitaminet en rød farve. Vitaminet har betydning for dannelsen af røde blodlegemer og nervesystemmet. Vitaminet er også involveret i energistofskiftet.
Dette er, hvad B12-vitamin bidrager til i kroppen:
- Bidrager til normal energistofskifte
- Bidrager til normal funktion af nervesystemet
- Bidrager til normal dannelse af røde blodlegemer
- Bidrager til normal funktion af immunforsvaret
- Bidrager til at reducere træthed og udmattelse
- Spiller en rolle i celledeling
B12-vitamin dannes udelukkende af bakterier, som forekommer naturligt i tarmene hos dyr. Bakterier i vores egen tarmflora kan også danne B12-vitamin, men disse bakterier findes normalt ikke i de dele af tarmene, hvor der optages næring. Derfor er animalsk kød den primære kilde til B12-vitamin i vores kost. Det er specielt lever og nyrer, som er gode kilder til vitaminet, men også æg, fisk og mælkeprodukter er kilder. Plantekilder indeholder ikke B12-vitamin, og veganere må tage tilskud af B12 vitamin.