/ D-vitaminer til børn: Hvorfor, hvordan og hvor meget?

D-vitaminer til børn: Hvorfor, hvordan og hvor meget?

Hvorfor skal børn have D-vitamin?

Vitamin D er nødvendig for børns normale vækst og knogleudvikling. I de to første leveår er der en risiko for, at børn ikke får D-vitamin nok, fordi solen er den vigtigste kilde til dette vitamin, og da spædbørn ikke bør være i direkte sol, anbefales tilskud af D-vitamin.

Dannelsen af knogler og opbygningen af nydannet knogle finder sted helt fra fosterstadiet og indtil barnet er helt udvokset. Der, hvor der sker allermest, er i spæd- og småbarnsstadiet og igen i puberteten.

Hvor meget D-vitamin skal børn have?

Ved at følge myndighedernes anbefaling om et dagligt tilskud af D-vitamin, kan man dække barnets behov for D-vitamin. Sundhedsstyrelsen anbefaler, at børn, der er mellem to uger og to år, får 10 mikrogram D-vitamin dagligt.

5 dråber Livol Mono normal D3-dråber om dagen giver dit barn de anbefalede 10 µg D-vitamin om dagen. Dagsdosis på 5 dråber må ikke overskrides.

Børn, der har mørk hud, og/eller børn, som går klædt, så kroppen for det meste er tildækket med lange ærmer, lange bukser, kjoler eller tørklæder om sommeren, bør fortsætte med samme dosis af tilskuddet gennem hele barndommen.

Hvad indeholder Livol Mono normal D3-dråber?

Livol Mono normal D3-dråber indeholder:
– D3-vitamin (cholecalciferol)
– Mellemkædede fedtsyrer fra kokosnøddeolie

Livol Mono normal D3-dråber er baseret på kokosolie, fordi D-vitaminer er fedtopløselige, og derfor optages bedst med andre fedtholdige fødevarer.

Hvordan giver man børn D-vitamin?

Flasken med Livol Mono normal D3-dråber har en dråbedispenser fastgjort i toppen af flasken, som gør det let at dosere de 5 dråber, som du drypper ud på en ske ved at holde flasken lodret og banke forsigtigt i bunden. Du kan også dryppe dråberne i modermælk eller modermælkserstatning til de helt små børn.

D-vitamin og amning

Sundhedsstyrelsen anbefaler, at du giver dit spædbarn tilskud af D-vitamin, uanset om barnet får modermælkserstatning eller modermælk. Selv om der i modermælkserstatninger er tilsat D-vitamin, anbefales det stadig, at børn der både ernæres helt og delvist af dette får ekstra tilskud af D-vitamin. Modermælken er optimalt sammensat til at dække spædbarnets næringsstofbehov med den ene undtagelse, nemlig D-vitamin. D-vitaminindholdet i modermælken er fuldstændig afhængigt af moderens D-vitaminstatus.

Hvordan sikrer LIVOL kvaliteten?

Fødevarestyrelsen har i Danmark øget deres kontrol af virksomheder der producerer D-dråber. Livol Mono normal D3 dråber produceres på en fabrik, som er godkendt til produktion af lægemidler. Det vil sige, at der dermed også er skærpet produktionskontrol. Hvert batch kontrolleres og analyseres separat for, hvor meget D-vitamin det indeholder, før produkterne frigives og kan købes i butikkerne.

Hvordan opbevarer jeg Livol Mono normal D3-dråber?

Flasken med Livol Mono normal D3-dråber skal opbevares ved stuetemperatur, tørt og beskyttet mod varme samt utilgængeligt for børn. At flasken opbevares ved stuetemperatur gør, at olien løber let ud af dråbeanordningen og er let at dosere. Efter åbning af flasken kan dråberne holde sig i 6 mdr. ved stuetemperatur.